Hogyan óvd magad az adathalászoktól

Adathalászat

Adathalászatnak nevezik azt az eljárást, amikor elektronikus úton megpróbálják kicsalni a kártyatulajdonosok bankkártyaszámát, jelszavait, illetve egyéb ezzel kapcsolatos információkat. A leggyakoribb módszer, hogy létező cégek, bankok nevében emailen keresztül felveszik a kapcsolatot az ügyfelekkel, és valamilyen kitalált indokkal elkérik a bankkártyaszámukat vagy más személyes adataikat. Ezt követően a megszerzett adatokkal visszaélhetnek.

Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot, ha:

  • Felkeresett valaki emailben, illetve SMS-ben, arra hivatkozva, hogy a Jófogás munkatársa, és elkérte a bankkártyaadatait. Kérjük, ne tegyél eleget a kérésnek, mert biztosan adathalász az illető. A Jófogás.hu soha nem kér el bankkártya, illetve bankszámla adatokat ügyfeleitől levélben vagy SMS-ben.
  • Amennyiben kiadtad a bankkártyádnak az adatait, javasoljuk, hogy azonnal vedd fel a kapcsolatot a bankoddal, és kérd a kártya letiltását, majd tegyél rendőrségi feljelentést.

Fontos! A Jófogás.hu oldalain ingyenesen lehet hirdetést feladni, és az eladott termékek után sem szükséges jutalékot fizetni, ezért soha ne tegyél eleget az olyan kéréseknek, amelyekben a Jófogásra hivatkozva fizetésre szólítanak fel. (Kivétel, ha a Jófogás.hu oldalain vásároltál valamilyen fizetős szolgáltatást.)

Hogyan tudom megóvni magamat az adathalászoktól?

  • Amennyiben olyan levelet kapsz a Jófogás nevében, amely nem egyik hirdetéseddel kapcsolatos, nagy valószínűséggel adathalásszal van dolgod. Kérjük, ilyenkor semmilyen esetre se nyisd meg a levélben található linket, és továbbítsd az üzenetet a Jófogás ügyfélszolgálatára.
  • Ne add ki személyes adataidat, illetve bankkártyáddal kapcsolatos adataidat olyan ismeretlen személynek, aki emailben érdeklődik ezen információk után. Légy különösen óvatos az olyan üzenetekkel, amelyeket idegen nyelven írtak, vagy láthatóan valamilyen fordító program segítségével fordítottak magyarra.

Védd a felhasználói fiókod!

  • Olyan jelszót válassz, melyet csak Te ismersz, és az adataidból nem kikövetkeztethető.
  • Minden fiókodhoz (pl. e-mail fiók, Jófogás felhasználói fiók) más jelszót használj.
  • Időről időre érdemes megváltoztatni a fiókokhoz tartozó jelszavaidat.
  • Ha felhasználói fiókodban olyan hirdetést találsz, amit nem Te adtál fel, kérjük, jelezd felénk!
  • E-mailen keresztül soha nem kérjük a felhasználói fiókod bejelentkezési adatait, ha ilyen jellegű üzenetet kapsz a Jófogás nevében, kérjük, amint lehet, jelezd felénk!
 
 
Ha problémád van egy hirdetéssel, vagy csalás áldozata lettél, ide kattintva jelezheted nekünk. Kérjük, hogy leveled minden esetben tartalmazza a jelenteni kívánt hirdetés linkjét, illetve a visszaélés pontos leírását. Köszönjük!
 

Neved:
E-mail címed: (Fontos, hogy valós email címet adj meg, mert ezen keresztül fogunk kapcsolatba lépni veled)
Tárgy: Hogyan óvd magad az adathalászoktól
Üzenet:
Csatolmány: (Nem kötelező)